Connect with us

#viral

Berlagak samseng! Budak Rohingya kacau pemandu – “Adik Long Tiger ni”

Sejak semalam, tular dua video di platform media sosial memaparkan seorang kanak-kanak lelaki dipercayai warga Rohingya seolah-olah berlagak ‘samseng’ terhadap pengguna jalan raya di Bukit Bintang, Kuala Lumpur.

Menerusi perkongsian video di laman Twitter @MALAYSIAVIRALL, kanak-kanak tersebut dilihat mendekati seorang pemandu yang sedang menunggu lampu isyarat sebelum berkali-kali mengetuk kereta.

Siap ada duit kertas RM50

Jika diperhatikan, budak berusia sekitar lapan tahun itu sedang memegang sejumlah wang kertas sambil membuat mimik muka ‘menggertak’ dipercayai demi meraih duit hasil sedekah daripada orang ramai.

“Kalau aku dapat budak ni memang dia bernasib malang la jawabnya. Apa punya perangai. Lokasi bukan di bumi Malaysia tapi di Cheras Darul Rohingya . RM50 dan RM10 kot budak tu dapat,”Β tulis @@MALAYSIAVIRALL.

Sebuah lagi video pula dikongsi pengguna aplikasi TikTok, @afnanasyrafs dipercayai memaparkan kanak-kanak yang sama bertindak memarahi seorang pemandu sebelum beredar dari situ.

Takut arghhh!

@afnanasyrafs

Kan dah bunyi gagak 🀣 #fyp #foryoupage #fypγ‚· #tiktokmalaysia #viral2021

♬ original sound – π”Έπ•—π•Ÿπ•’π•Ÿ 𝔸𝕀π•ͺ𝕣𝕒𝕗 🌹 – π”Έπ•—π•Ÿπ•’π•Ÿ 𝔸𝕀π•ͺ𝕣𝕒𝕗 🌹

Meninjau ke ruangan komen di video TikTok terbabit, rakaman itu dihujani lebih 5,000 komen netizen yang turut menyifatkan tindakan budak berkenaan adalah keterlaluan.

Selain itu, ada juga segelintir invidiu berseloroh mengaitkan tindakan budak itu dengan penjenayah warga Rohingya dikenali sebagai Long Tiger yang dikehendaki sebelum ini.

Ya Allah, kalau aku ni…

Memang tak selesa, takut nak pandang!

Pelapis Long Tiger ke?

Orang kat Sabah mesti dah biasa…

Polis ada tindakan tak?

Memetik kenyataan Menteri Luar, Datuk Saifuddin Abdullah pada Oktober lalu, jumlah pelarian Rohingya di negara ini dianggarkan lebih 200,000 orang iaitu jumlah terbesar di Asia Tenggara.

Sumber: Twitter @MALAYSIAVIRALL , TikTok @afnanasyrafs , Sinar Harian (Hidayah Hairom)

Continue Reading
Advertisement