Connect with us

#viral

Dituduh kereta pun pinjam, lelaki tunjuk duit RM1.4 juta bersusun dalam almari


Tindakan seorang lelaki ‘menayang’ sejumlah koleksi wang miliknya yang disimpan di dalam sebuah almari mengundang perhatian warganet di media sosial.

Seorang pengguna laman Twitter, @theblacktopguy berkongsi satu video daripada TikTok lelaki berkenaan yang melabel tindakan menunjuk-nunjuk itu tiada ‘class’ dan terlalu tipikal meskipun bergelar orang kaya.

“Most rich Malays have no class at all. Banyak cara lain yang lebih berhemah dan professional untuk counter soalan tu tapi cara ni juga dia nak.
“Typical rich Malays… well… bukan benda baru. Pernah tengok Jeff Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg dan lain-lain buat macam ni?,” tulisnya.

Menerusi video berdurasi 23 saat itu, difahamkan lelaki terbabit bertindak demikian sebagai respon kepada salah seorang pengikut di TikTok yang menuduh dirinya hanya memiliki kereta pinjam.

“Eleh kereta pinjam je tu. Tak payah beria sangat la,” dakwa pengikut tersebut.

“RM1.4 juta pun pinjam”

@ariffhanafiah

Reply to @kentottottot RM1.4 juta pun pinjam 😓

♬ original sound – Yang.Ariff – Yang.Ariff

Seolah-olah kecewa dengan dakwaan tanpa usul periksa, lelaki yang menjalankan bisnes berdasarkan pelaburan itu merakam aksinya menyusun duit dari sebuah beg masuk ke dalam almari tersebut.

“Ye saya tahu kereta pun pinjam, duit pun pinjam. Saya ni kuli je, seluar pun koyak. Tapi yang paling penting ilmu,” kata lelaki itu.

Meninjau ke ruangan komen di TikTok, rata-rata tidak boleh menerima sikap ‘show off’ lelaki berkenaan. Namun, ada juga segelintir individu memberikan kata-kata positif agar dia terus maju ke depan dan mengabaikan kecaman orang ramai.

Kau jelaskan macam mana pun, orang tetap cari salah

Tapi kalau ada ilmu, abang takkan tunjuk duit

Jutawan hartawan dunia pun tak tayang duit

Dia bukan menunjuk, untuk motivasi tu!

Baru cakap kereta pinjam dah ‘koyak’

Dia ni rendah diri la, tak kedekut ilmu…

Tak nak ‘judge’ lebih-lebih, hanya empunya badan yang tahu niat sebenar! Kalau ambil dari sudut positif, nampak la kebaikannya. Tapi kalau negatif, begitulah sebaliknya.

Sumber: Twitter @theblacktopguy , TikTok @ariffhanafiah

Continue Reading
Advertisement