Connect with us

#brandedcontent

Ini antara kemudahan menarik di ‘airport’ buat kaki travel perlu cuba

Pantang ada cuti panjang dan masa terluang, fikiran terus melayang-layang ke destinasi percutian idaman. Nampak sahaja promosi tiket penerbangan tawarkan harga durian runtuh, sanggup beli semata-mata tak nak lepaskan peluang yang sedia ada.

Tiket dah beli, tempat dah survey, tapi yang paling renyah buat kaki travel adalah perlu menghabiskan masa di lapangan terbang. Kalau terlambat tertinggal flight pula, datang awal bosan pula menunggu untuk berlepas.

Perkara ini, sering kali dihantui oleh mereka yang menggunakan khidmat penerbangan untuk ke destinasi yang dituju.

Banyak ‘hidden treasure’ yang ramai tak tahu!

Ramai yang menggunakan jalan selamat dengan tiba awal dua atau tiga jam sebelum berlepas. Selesai urusan daftar masuk, akhirnya terpinga-pinga di lapangan dan terseksa menunggu waktu untuk berlepas.

Pernah tak sewaktu menunggu, korang terdetik nak jelajah kemudahan-kemudahan yang disediakan di setiap lapangan terbang yang ada di Malaysia ini? Sebenarnya, ada macam-macam aktiviti boleh korang lakukan di airport.

Kalau macam tu, meh sini… kami nak bagitahu sebelum korang semua menyesal tak rasai semua benda ini dari awal.

1. Boleh tengok movie free!

Ramai tak tahu, sebenarnya korang boleh chill-chill dengan menonton Box Office blockbuster di Movie Lounge di klia2. Tempat duduk dan suasananya juga sangat eksklusif. 

2. Mengantuk? Napzone Sovotel kan ada…

Datang terlampau awal, atau masa penerbangan tertangguh? Mata pula ingin beradu. Jangan risau, korang boleh berehat dan cas semula tenaga di Napzone Sovotel jika korang berlepas di KLIA.

3. Cuci mata dengan keindahan Jungle Boardwalk

Jangan tak percaya, di KLIA ada mini hutan! Wajib singgah di sini, ambil gambar dan post di Instagram. Sangat Insta worthy!

4. Freshwater Aquarium di KLIA

Tiba sahaja di Departure Hall, kedatangan korang pastinya akan disambut dengan kecantikan ikan-ikan yang pastinya membuatkan korang terpegun!

Tertanya2 kemudahan apa yang ada di airport?

Selain itu, untuk menyenangkan dan keselesaan pengunjung di lapangan terbang, pelbagai kemudahan awam telah disediakan.  Bagi mereka yang pertama kali menjejakkan kaki ke lapangan terbang di Malaysia, kemudahan yang diberikan dijamin sangat membantu.

Tak perlu ragu-ragu, ia memang sangat membantu. Dah tak perlu bebel panjang, mari tengok kemudahan yang tersedia!

1. Nikmati pelbagai kemudahan parking 

Masalah parking sering kali terjadi di mana-mana tempat. Tapi khas untuk pengunjung di KLIA dan klia2, korang boleh parking secara percuma selama 30 minit di tapak Long Term Car Park (LTCP).

Jadi, tiada masalah dan isu yang berbingkit kerana di LTCP turut disediakan ruang untuk menurunkan penumpang dan juga ruangan perkhidmatan bas ulang-alik percuma ke terminal KLIA dan klia2.

Paling penting, dah tak payah nak menunggu dibawah panas terik sebab turut disediakan guest lounge di LTCP, KLIA. Kemudahan surau dan tandas pun ada, tak perlu nak berjalan jauh.

2. Kaki tak lenguh dengan Walkalators

Para penumpang boleh menggunakan walkalators yang disediakan ini untuk sampai ke boarding gate dengan sepantas kilat tanpa lelah untuk mengusung beg.

3. Bas ulang-alik percuma antara KLIA & klia 2 turut tersedia

Pihak lapangan terbang di KLIA 1 & klia2 menawarkan kepada para pengunjung, perkhidmatan bas ulang-alik tanpa bayaran antara dua terminal utama ini.

4. Kaunter pertukaran wang asing

Dapatkan pertukaran mata wang tanpa helah dan ragu-ragu di cawangan CIMB Currency Exchange, yang terletak di Bangunan Satelit.

Sangat dijamin, ia bebas dari sebarang tipu helah.

5. Perkhidmatan buggy percuma

Datang bercuti dengan satu keluarga? Perkhimatan buggy percuma ini semestinnya amat membantu.

Cuma tunggu di pick-up point, dan korang akan diambil oleh pekerja yang bertugas. Tetapi, Keutamaan akan diberikan terlebih dahulu kepada warga tua, keluarga dengan anak kecil dan golongan OKU.

6. Kerusi roda dan stroller bayi disediakan secara percuma

Kalau nak tahu, klia2 juga menyediakan khidmat kerusi roda dan stoller bayi secara percuma. Lagi seronok, kerusi roda dan stoller ini boleh dibawa masuk terus ke boarding gate. 

Sangat user-friendly! Anak kecil tak meragam, warga emas juga ‘berjalan’ dengan selesa.

7. Kiosks daftar masuk sendiri tersedia

Self Check-In Kiosk ini secara umumnya adalah salah satu alternatif untuk elakkan dari beratur panjang tunggu giliran daftar masuk.

Dengan hanya beberapa langkah mudah, penumpang boleh daftar masuk dan cetak pass penerbangan tanpa memakan masa yang lama.

8. Pelekat petunjuk jalan di lantai

Sentiasa tak pasti dengan langkah dan arah tuju sendiri? Tak perlu bimbang, pelekat petunjuk di lantai bakal membawa korang ke lokasi yang ingin dituju.

9. Aplikasi MYairports untuk pengunjung

Nikmati perjalanan yang smooth dari rumah sehingga ke boarding board? Segalanya kini dihujung jari!

Sebelum bertolak, korang boleh cuba aplikasi MYairports ni. Dapatkan aplikasi MYairports ini di App Store atau Google Play Store secara percuma.

10. Boleh berehat kat Capsule Transit di klia2

Capsule Transit adalah tempat yang paling sesuai untuk merehatkan diri. Lebih-lebih lagi buat penumpang transit dan juga mereka yang mengambil penerbangan awal.

Korang boleh cari Capsule Transit ini di Gate Q1-Q21, bertempat di klia2.

11. Porter Servis turut tersedia di KLIA

Bagasi berat dan banyak? Tak cukup kudrat nak angkat ke semua barang?

Jangan risau, porter service ini sememangnya ditugaskan untuk membantu setiap pengunjung yang berada di KLIA. KLIA porter service ini berada di level 5, bahagian drop-off dan juga di level 3 berdekatan dengan kawasan pengambilan bagasi.

Perjalanan lebih lancar dengan Single Token

Pasti ramai yang tertanya-tanya apakah fungsi single token ni, kan?

Single Token ini adalah satu sistem terbaru yang membolehkan para penumpang mendaftar masuk dan melakukan pengesahan identiti hanya dalam beberapa saat sahaja.

Disebabkan single token ini masih lagi dalam tempoh percubaan, hanya dua destinasi iaitu Tokyo dan Osaka sahaja yang diuji untuk menggunakan perkhidmatan ini.

Sistem ini membuatkan kaunter daftar masuk tidak menjadi sesak tertamanya ketika waktu kemuncak. Jadi tak perlu lenguh beratur panjang, jimat masa travel dengan single token sahaja

Banyak servis sudahpun dinaik taraf!

Demi memberikan pengalaman yang seronok buat pengunjung, servis di setiap lapangan terbang di Malaysia ini telah dinaik taraf dan ditingkatkan mutu kepenggunaanya.

Ini bermakna, pihak lapangan terbang sangat peka dengan masalah-masalah yang berlaku dan aduan yang dibuat oleh para pengunjung. Jadi demi keselesaan dan kesenangan bersama, pelbagai perkhidmatan yang telah dinaik taraf dan diperbaharu.

1. Flight information display screens (FIDS) di Kuching International Airport.

2. Ruang besar dan kemudahan tandas diperbaharui di Sultan Abdul Halim Airport Kedah.

3. Airport CARE Ambassadors

4. 100 parking tambahan buat pengunjung di Kuching International Airport

5. E-hailing pick-up points di KLIA dan klia2

6. Lebih banyak ruang tambahan di Balai Ketibaan klia2!

Kesemua kemudahan yang disediakan di lapangan terbang di Malaysia, bukan hanya tertumpu untuk satu golongan sahaja. Kemudahan yang disediakan ini boleh disifatkan sebagai user-friendly kerana pelbagai peringkat usia turut mendapat manfaat.

Selepas ini bolehlah korang habiskan waktu di sana dengan menikmati seribu satu kemudahan, pastinya tiada lagi rasa bosan ketika menunggu penerbangan! Malaysia Airports pastinya berikan 1001 kepuasan untuk korang semua.

Fuhhhhhhhh! (Dihembus)

Continue Reading
Advertisement