Connect with us

#celeb

Kenang diri penuh dosa, Norman Hakim berkafan demi cetus rasa insaf

Setiap insan pastinya mempunyai pendekatan yang tersendiri untuk mendekatkan pada Ilahi. Dosa masa lampau bukan alasan dan penghalang buat diri seseorang untuk mengubah dirinya untuk menjadi yang lebih baik dari sebelumnya.

Norman Hakim dan pasangannya, Memey Suhaiza antara selebriti di Malaysia yang mengagumkan mengagumkan dengan perubahan lebih baik dari diri mereka sekeluarga. Begitu menginspirasikan bagi pasangan suami isteri yang berada di luar sana.

Ini bukan Lathi Challange, ini Barzakh Challange!

Menerusi perkongsian daripada Norman Hakim di akaun Instagram miliknya hari ini, dia telah memuat naik gambar yang agak mengejutkan semua orang jika disekali imbas. Norman Hakim dilihat memuat naik gambarnya yang sedang bertutup litup oleh kain kafan dipakaikan dengan sempurna.

Tujuan Norman ‘berpakaian’ sebegitu adalah untuk mencetuskan rasa insan dalam dirinya sendiri agar lebih dekat kepada Ilahi.

View this post on Instagram

Ini bukan #LathiChallenge . Ini #BarzakhChallenge namanya. Suka tak suka,semua orang akan lalui terutama orang Islam dengan kaedah macam ni.Kalau saja nak ‘try & feel’ #BarzakhChallenge ni,in shaa Allah senang je.Saya dah try,ma shaa Allah mmg menginsafkan terutama orang yg banyak dosa mcm saya ni . . Btw barang2 yg diperlukan utk #BarzakhChallenge ni agak ringkas sikit dari #LathiChallange .Yang bestnya boleh simpan terus.Andai diperlukan bila betul2 ‘sampai masa’ nanti,benda dah ada.Memudahkan sikit urusan orang2 yang hidup disekeliling utk uruskan kita.Just bagitau je isteri,anak2 atau waris kat mana kita simpan . . So ni la dia barang2 persiapan untuk #BarzakhChallenge ; . 1. Cari & potong kain putih,ukuran panjang ikut tinggi tubuh badan masing2 dan lebihkan 1 kaki 6 inci di kedua-dua hujung kepala dan kaki . 2. Kain putih yang wajib hanya selapis sahaja. Tetapi lebih utama jika 3 lapis bagi lelaki dan 5 lapis bagi perempuan . 3. Untuk lelaki di sunatkan membuat baju (tidak berjahit) dan serban . 4. Sementara bagi perempuan dipakaikan telekung (tidak berjahit) . 5.Koyakkan di tepi kain selebar 14 inci untuk digunakan sebagai tali pengikat sebanyak 5 utas tali . 6.Kapas pun kena ada dan nak bagi lagi ‘feel’,sediakan kapur barus secukup rasa aroma & baunya . . Senang sikitkan dari #LathiChallenge ? Lepas dah mintak tolong orang pakaikan,bukak apps Surah Yaasin,pastu pejam je mata diam2 & ‘feel’ the moment dari mula2 kita lahir sampai la kita berbaring ni.Simple je,tak payah nak menari2 bagai pastu buat muka menakutkan.Yang atas ni pun,takyah buat muka.Saya tengok balik pun saya dah seram😅 . . Saja nak share,pada 19 Disember 1111 Hijrah,periwayat hadis kita Imam Al-Ghazali,Allah tarik nyawa dengan cara mcm ni☝🏻Dia kafankan diri dia sendiri,posisikan diri dia pada arah kiblat dan Allah terus tarik nyawa dia sbb dia dah tahu saat ajal dia nak tiba . . Last but not least,salah satu tanda kasih sayang Allah s.w.t pada kita; kita masih mampu ucap kalimah ALLAH dan LA’ILAHA’ILLALLAH walau dalam keadaan mulut ternganga pada saat Sakratul Maut.Tak percaya?Cer cuba.. . . Sekadar peringatan buat diri sendiri & renungan kita bersama🤘🏻

A post shared by Khalifah Allah (@normanhakim_786) on

Perkongsian yang bangus abang Norman!

Ekoran dengan perkongsian oleh pelakon lelaki berkenaan, Norman Hakim telah menerima pelbagai jenis komen positif daripada pengikutnya sendiri. Bahkan, perkara ini sewajarnya diwar-warkan untuk memberi ilmu yang berguna buat orang ramai.

Semoga pengakhiran kita semua Husnul Khotimah

Belajar sambil istiqomah

Ini pengajaran buat kita semua…

Setiap yang bernyawa pasti akan mati…

Semoga ilmu dan perkongsian daripada Norman Hakim ini akan menginsafkan diri buat seketika dari terus lalai dengan duniawi semata-mata.

Sumber: Instagram.

Continue Reading
Advertisement

Trending