Connect with us

#news

Komuniti Kraf Keluarga Malaysia 2021 bangkitkan semangat komuniti kraf tempatan!

Demi merancakkan lagi ekonomi dalam industri kraf tangan tempatan, kerajaan menyediakan pelbagai platform untuk memastikan komuniti kraf negara terus bergiat aktif.

Oleh itu, Komuniti Kraf Keluarga Malaysia (KKKM 2021) merupakan satu manifestasi hasrat dan komitmen kerajaan dalam meningkatkan usaha bagi memudahkan cara pelaksanaan program dan inisiatif untuk rakyat dengan pantas dan berkesan.

Program KKKM 2021 bakal diadakan selama enam hari bermula dari 1 Disember hingga 6 Disember 2021, bertempat di Kompleks Kraf Kuala Lumpur.

Disertai oleh usahawan serata Malaysia!

Paling best, KKKM 2021 ini bakal disertai seramai 300 orang usahawan dari seluruh Malaysia dan mensasarkan kira-kira 20,000 orang pengunjung yang datang memeriahkan program berkenaan.

Masa nilah kita semua kena tunjukkan tanda sokongan kepada komuniti kraf Malaysia.

PASAREKA 2021, himpunan industri reka bentuk

Matlamat utama PASAREKA di KKKM 2021 adalah untuk memperkenalkan rekaan dan produk-produk kraf Malaysia untuk pasaran dalam serta luar negara mengikut kehendak semasa.

Ada empat aktiviti utama yang disediakan buat pengunjung untuk nikmati. Antaranya:

  • Pameran
  • Jualan
  • Designer Talk
  • Designer Workshop

Jadi, mana-mana geng kreatif dan rekacipta juga dialu-alukan untuk menyertai aktiviti di PASAREKA 2021. Psssttt, masuk adalah percuma memang rugi tak join! Lepastu sambil cuci mata boleh ber-shopping barang-barang kraf yang unik dan eksklusif.

Eksposisi Komuniti Kraf 2021 turut tersedia!

Khusus buat pencinta barangan kraf dan juga penggiat kraf, EKK 2021 memang tempat yang sesuai untuk korang! Para pengunjung sangat digalakan untuk datang ke EKK 2021 sebab kat sana korang boleh tengok pameran produk-produk kraf.

Boleh juga sertai seminar komuniti berserta demonstrasi daripada yang disediakan khas oleh komuniti kraf.

Ini antara aktiviti lain yang turut disediakan:

  • Demonstrasi pembuatan produk komuniti kraf
  • Jualan produk komuniti kraf
  • Jumbo sale
  • Sesi komuniti kraf bersama usahawan kraf champion
  • Seminar komuniti kraf
  • Penyampaian inisiatif pembangunan usahawan kraf

Banyak lagi aktiviti menarik buat para pengujung!

Bukan sekadar pameran biasa-biasa, macam-macam aktiviti berkonsepkan identiti setempat gabungan kraf dalam seni dan budaya turut disediakan khas untuk pengunjung.

Pertandingan permainan tradisional seperti congkak, batu seremban, dam haji dan timbang bola sepak raga pun ada. Confirm syok kalau main dengan ahli keluarga atau kawan-kawan! Lagi satu, petandingan OOTD Batik dan Zumba Senam Seni Batik pun turut dianjurkan.

Bukan selalu dapat tengok ni. Sebab tu korang kena datang ke program KKKM 2021 ni ajak sekali ahli keluarga dan kawan-kawan! Ingat, bermula dari 1 Disember hingga 6 Disember 2021, di Kompleks Kraf Kuala Lumpur. 

 

Continue Reading
Advertisement