Connect with us

#celeb

Letih belajar dan bekerja, Sweet Qismina lega terima ijazah – “Dua tahun tunggu..”

Pelakon Sweet Qismina akhirnya menerima ijazah sarjana muda Komunikasi Massa (Perhubungan Awam) pada majlis konvokesyen yang berlangsung di Universiti dan Kolej SEGi di Selangor, semalam.

Menurut Sweet atau nama sebenarnya Farhanna Qismina Supandi, dia meluahkan kesyukuran apabila berjaya menamatkan pengajian selepas dua tahun menanti bagi diraikan dalam majlis itu akibat pandemik Covid-19.

Pelakon berusia 25 tahun itu berkata, dia menyifatkan pengorbanan dilaluinya berbaloi setelah berdepan pelbagai cabaran kerana perlu membahagikan masa antara akademik dan kerjaya.

“Dua tahun tunggu tau sebab Covid-19. Alhamdulillah dapat pun pakai robe ni hehe. Been struggling between work and study since sekolah rendah, only people around me & Allah knows…
“…betapa penatnya fizikal & mental Sweet nak lalui fasa tu. Bila orang tanya how nak kerja + study full time macam Sweet? My answer is just, if you kuat, cubalah. If tak kuat, jangan teruskan. You akan sakit,” tulisnya.

Menerusi posting di laman Instagram, pelakon drama Aku, Dia dan Pinky Promise itu juga mengakui letih dalam menjalani rutin harian tetapi berpuas hati apabila perjuangan sejak di bangku sekolah berakhir dengan kejayaan.

Rutin harian yang meletihkan

“I want to grab both because I know that I can. Mama selalu pesan “if you nak berlakon you kena study. So which one?” So sakit macam mana pun i will study sebab I nak! Haha degil kan saya lepas tu kurus 10kg.
“Ada yang cakap I have no childhood memories, I had no fun time. Siapa kata? My childhood memories were the best! Experience yang mahal.
“Rasa puas sangat! I pushed myself for 14 years to put an end in my study life. All thanks to Mama,” katanya dengan gembira.

Tambah Sweet, dia hampir berputus asa namun tetap berpegang teguh kepada prinsip diri sekali gus mempunyai motivasi bagi menggenggam segulung ijazah.

Sweet berkata, dia ‘menghadiahkan’ kejayaan tersebut kepada ahli keluarga terutama ibu Misnah Atan dan arwah kakaknya Farhanna Qistina yang meninggal dunia pagi 1 Syawal pada 18 Jun 2015 akibat kemalangan jalan raya.

“For my mama, sebab I tak suka mentality orang bila kata mak hantar anak pergi berlakon tak fikir masa depan & study anak. This is for you.
“For arwah kak Pearl (arwah kakak) because of you Sweet sanggup habiskan. This convocation ceremony is for you.
“Sweet janji yang sweet akan habiskan belajar untuk kakak sebab kakak tak dapat pakai robe. So I did this specially for you. We finally did it kakak,” ujarnya.

Sumber: Instagram Sweet Qismina

Continue Reading
Advertisement