Connect with us

#viral

Pemuda kongsi kisah ibu terpaksa ‘berkorban’ demi selamatkan pesakit Covid-19

Gelombang pandemik yang semakin menggila ini sememangnya begitu menakutkan. Mana tidaknya, pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sendiri pernah mengeluarkan kenyataan bahawa pesakit yang tidak ada harapan sembuh tidak lagi diberi mesin ventilator kerana sangat terhad di setiap hospital.

Kisah ibu ‘berkorban’

Susulan daripada itu, seorang pengguna Twitter menggunakan nama @_NazriH telah menceritakan perihal ibunya yang perlu ‘berkorban’ bagi memberi laluan kepada pesakit yang positif.

Hal ini turut dilaporkan menerusi Astro Awani apabila pemuda tersebut dikenali sebagai  Wan Mohamad Nazri memaklumkan, ibunya, Raja Nahzar Hasnah Raja Mahmud yang menghidap penyakit batu karang perlu menunggu untuk menjalani pembedahan kerana jadual doktor yang penuh.

Selepas sebulan bertahan, ibunya telah dibawa ke wad kecemasan sebuah hospital di ibu negara susulan mengalami jangkitan kuman dalam darah dan paru-paru.
Namun apa yang menyedihkan, biarpun pernafasan ibunya kritikal, dia tidak boleh diberikan bantuan ventilator kerana bekalannya yang terhad.
“Mereka tak dapat bagi machine ventilator tu sebab katanya mak aku memang dah tak ada harapan. Doktor pun tak boleh nak lakukan procedure untuk buang nanah dalam hempedu mak disebabkan pernafasan mak tak berapa baik.
“Jadi mereka tunggu sehari ke sehari. Masukkan antibiotik dengan harapan pernafasan mak aku menjadi baik supaya boleh teruskan dengan procedure tu.”
“Aku tengok mak aku guna oksigen yang hospital bagi, pam guna tangan sendiri secara manual bila terasa sesak nafas,” ceritanya.

Kes meningkat beri kesan kepada pesakit lain

Dalam perkongsiannya, Nazri juga sempat menjelaskan apa yang dilihat dari sudut pandangnya berkenaan keadaan kritikal seperti ini ketika pandemik yang memberi kesan kepada pesakit-pesakit lain.

“Based on my own view. Antara pesakit normal & covid. Sudah tentulah mereka utamakan pesakit covid Kalau kes kematian banyak, report akan sampai ke KKM. Bila report kematian COVID naik mendadak, diorang akan kena soal sebab report tu semua orang tengok everyday. Org akan Panic.”
“Kalau pesakit normal mcm mak aku siapa nak tengok? Yang lebih utama adalah pesakit covid. Hari2 update akan keluar pasal covid. Aku just nak bagi tahu yg COVID juga memberi kesan dekat pesakit2 normal lain yang tengah kritikal yang juga masih memerlukan treatment,” ulasnya.

Sebagai satu pesanan & peringatan

Tujuannya berkongsi kisah  mengenai allahyarham ibunya bukan mahu mencetuskan panik, tetapi menyedarkan kepada pihak-pihak tertentu bahawa pandemik di Malaysia sedang berada di tahap yang sangat membimbangkan.

“Aku cerita kat sini aku nak bagi tahu keadaan Hospital di Malaysia sangat kritikal guys. Bukan sahaja pesakit covid, pesakit normal seperti mak aku juga terkesan sebab Covid ini” katanya lagi.

Tolonglah ambil vaksin & daftar untuk mak ayah sekali

Jadi, dia berpesan supaya orang ramai untuk mengambil vaksin dan janganlah menolak kerana keadaan hospital sangat kritikal ketika ini.

“Satu nasihat aku. Jangan tunggu jenis vaccine apa yg available. Jgn jadi anti vaccine. Apa yg ada, kita amek dulu. Keadaan di hospital kita sangat kritikal guys. Tolong daftarkan mak ayah korang untuk ambil vaccine juga.”
“Aku sendiri tengok mak aku tak cukup nafas. Dan aku sendiri lihat bagaimana nafas itu terhenti. Sumpah perasaan sebak tu tak boleh nak imagine  Kat situ gak aku nangis and terus peluk mak aku yg tengah terbaring bila nafas dia terhenti. Kakak2 aku sampai tarik aku.”

Bersyukur ibu negatif

Walau bagaimanapun, dia bersyukur kerana ibunya disahkan negatif wabak tersebut dan redha dengan pemergian wanita itu.
Dia juga bersyukur kerana diberi peluang untuk menjadi imam solat jenazah dan menyempurnakan urusan pengebumian tanpa perlu memakai PPE.

Sumber: NazriH_ , Astro Awani

Trending