Connect with us

#celeb

PU Azman tegur trend gadis2 ngaku muka kena penyakit ‘ain -“Kau tu salah skincare!”


Sejak kebelakangan ini, trend mengatakan wajah yang ‘breakout’ sebagai penyakit ain kerap kali lalu di ruangan aplikasi TikTok.

Ada sahaja para remaja khususnya remaja perempuan yang memaklumkan dirinya terkena penyakit ain disebabkan wajah mengalami masalah kulit.

Teguran kepada yang ikut trend

Jadi, beberapa individu telah menegur trend tersebut di aplikasi sama supaya tidak ada yang sesuka hati mengandaikan terkena penyakit misteri tersebut sedangkan wajah asal memang bermasalah.

@littlemissfei

Muka breakout bukan petanda awak kena penyakit ain 😊✨ #fyp #eseikeli #nasihat #dontplay #positivemindset #fypgaknihh #reminderislamic #foryouuuuu

Advertisement

♬ bunyi asal – π–π–†π–“π–Šπ–Šπ–‡π–†π–˜π–Žπ–—π–†π–“ πŸ¦‹ – π–π–†π–“π–Šπ–Šπ–‡π–†π–˜π–Žπ–—π–†π–“ πŸ¦‹

 

@syamil_irfnn

Penyakit AIN not a TREND pleaseπŸ₯Ίbreakout itu biasa jangan cepat claim kena penyakit AINπŸ₯²ingat apa yg keluar dari mulut adalah doaπŸ₯Ί #fypγ‚· #explore

♬ original sound – 𝕿𝖗𝖙 π–˜π–žπ–†π–’π–Žπ–‘πŸ‘‘πŸ”± – 𝕿𝖗𝖙 π–˜π–žπ–†π–’π–Žπ–‘πŸ‘‘πŸ”±

Advertisement

“Kau yang salah pakai skincare”

Selain daripada mereka, pendakwah dan juga peserta program Pencetus Ummah yang mesra disapa PU Azman pun ada memuat naik satu video memberi amaran kepada anak muda supaya tidak sesuka hati meletakkan penyakit ain sebagai punca muka ‘breakout’.

Advertisement

Nabi jelaskan memang ada penyakit tersebut

Menurutnya, penyakit ain bukanlah satu penyakit yang boleh dibuat main-main atau dijadikan konten untuk tatapan pengikut di media sosial.

Hal ini kerana Nabi S.A.W pernah berkata dalam hadis sahih yang penyakit tersebut benar-benar berlaku disebabkan pandangan mata seseorang.

“Penyakit ‘ain, adalah penyakit yang berpunca dari pandangan mata seseorang terhadap kita dengan pandang kagum atau benci. Ia boleh membawa maut. Semua dengan izin Allah. Takder yang pelik.” tulisnya lagi diΒ 

Elakkan dari bergurau macam tu

PU Azman turut menambah yang Imam Nawawi menyifatkan penyakit berkenaan sangat merbahaya dan boleh membawa maut.

Jadi, pendakwah itu berpesan supaya elakkan dari bergurau atau mempermainkan sesuatu penyakit kerana ia merupakan antara sensitiviti yang perlu dijaga dalam melakukan sesuatu konten untuk tatapan umum.

Advertisement

Kesian ‘Ain’ yang kena tuduh sebab jerawat orang

Sehubungan dengan perkongsian tersebut, rata-rata bersetuju dengan pandangan pendakwah muda berkenaan dan meluat melihat mereka yang sesuka hati mengaku terkena penyakit ain tanpa pengetahuan yang jelas.

Kan dah kena. Sendiri salah pakai skincare

 

Jangan suka memandai-mandai

Suka Cikman jelaskan macam ni

Ikut sangat tend budak2 sekarang ni

 

Sumber: Instagram @puazman, @littlemisfei, @syamil_irfnn

Advertisement

 

Continue Reading
Advertisement