Connect with us

#celeb

“Satu hari nanti aku pun akan buat silap.” -Khairul Aming gerun budaya ‘cancel’

Melihat dari ‘budaya cancel’ yang sering dilakukan oleh netizen jika seseorang public figure melakukan kesilapan sedikit sebanyak membuatkan para selebriti berasa gerun dengan perkara ini.

Bimbang ‘budaya cancel’

Hal ini disuarakan sendiri influencer masakan terkenal Khairul Aming setelah ada pihak-pihak cuba meminta orang ramai tidak terlalu menekan mereka dalam memberikan content terbaik kerana pastinya setiap apa yang mereka kerjakan mempunyai cabaran tersendiri.

Dalam ciapannya di Twitter, Khairul Aming mengakui banyak menerima mesej pesanan supaya berhati-hati dan dia sangat menghargai perkara tersebut.

Tahun ni paling tak enjoy buat video

Dia juga mengakui bahawa sepanjang empat tahun membuat content masakan, tahun ini merupakan tahun yang dia sangat tidak gembira melakukan hal tersebut kerana membaca banyak artikel dan kenyataan yang memujinya sehingga dia berasa segan.

Dia bimbang dengan expectation terlalu tinggi ini mampu membuatkan dirinya dibenci apabila dia melakukan kesilapan. Khairul Aming menegaskan bahawa dia hanyalah seorang lelaki baisa yang suka berkongsi video memasak. Itu sahaja.

Tetap buat video walaupun nanti orang dah tak suka

Hal tersebut kerana dia sudah mulai menerima pelbagai makian dan kecaman susulan ada sesetengah pihak yang kecewa kerana gagal membeli produk Sambal Nyet keluarannya.

Dia memaklumkan sangat menghargai semua pihak yang menyokongnya dan andai satu hari nanti dirinya di ‘cancel’, dia tetap redha serta akan terus membuat video walaupun orang sudah tidak mahu menontonnya.

Jadi, demi menggembalikan semangat dan moral yang semakin jatuh disebabkan ‘budaya cancel’ masyarakat kita, dia mengambil keputusan untuk berehat seketika dari sebarang content di laman sosial selepas bulan Ramadan ini.

Buat baik diagung, buat silap sekali, habis!

Perkongsian Khairul Aming ini telah mendapat perhatian warganet yang rata-rata meninggalkan komen diruangan Twitternya.

Mereka mengakui bahawa apa yang diperkatakan pemuda itu ada benarnya dan berharap ‘budaya cancel’ yang sering terjadi dalam masyarakat terhadap public figure dihentikan kerana semua manusia melakukan kesilapan.

Kenapa la ada yang nak maki2

Memang penat kalau nak kena ikut expectation orang

Tula rasa macam video tahun ni kurang excited

Sumber: Khairul Aming

Continue Reading
Advertisement

Trending