Connect with us

#celeb

“Saya gemuk, tapi bapa saya Amy Search. Awak ada apa?” -Nabila Huda

Masalah body shaming atau menghina bentuk badan orang lain seakan sudah menjadi tabiat masyarakat kita. Walaupun sekadar berbasa-basi, namun siapa sangka ia boleh menyakitkan hati orang lain.

Menerusi perkongsian di Instagram pelakon terkenal, Nabila Huda, dia telah meluahkan rasa terkilan dengan sikap sesetengah orang yang menjadikan bentuk badan sebagai subjek untuk bergurau.

Setiap pelakon tahu tentang tugas dia

Menurutnya lagi, sebagai seorang pelakon, dia tahu apa yag harus dibuat untuk menjayakan sesuatu watak terutamanya melibatkan bentuk badan.

Mereka boleh saja menjadi kurus dan berisi dalam tempoh waktu tertentu untuk memastikan watak yang dilakonkan ketika itu berkesan.

Advertisement

Penat nak hadap situasi macam tu lagi

Menurutnya, dia pernah beberapa kali mengalami kejadian body shaming sehingga membuatkannya berasa hilang sabar.

Perkara tersebut berlaku kerana individu terbabit sesuka hati menyentuh isu bentuk badannya sedangkan diri sendiri pun ‘2×5’ sahaja.

Sudah2 lah sentuh isu bentuk badan orang lain

Jadi, Nabila Huda berpesan supaya hentikanlah budaya menegur orang dengan menyentuh isu berat badan kerana bukan semua orang dapat menerima hal tersebut.

Dia meminta orang ramai supaya gembira dengan bentuk badan sendiri dan tidak menjadikan hal tersebut sebagai sesuatu yang membebankan fikiran.

Advertisement

Boleh je bila2 masa nak kurus atau gemuk

Anak kepada penyanyi terkenal Amy Search itu juga memaklumkan yang dia boleh sahaja mengurangkan berat badan atau menambahnya pada bila-bila masa kerana itu merupakan salah satu tuntutan dalam kerjayanya.

Memandangkan sekarang masih dalam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan hanya duduk di rumah, apa yang perlu dia kisahkan denganĀ  bentuk badannya.

Saya gemuk tapi, papa saya Amy Search!

Nabila Huda juga sempat memberikan kata-kata sinis dengan membidas individu-individu yang suka menghakimi bentuk badannya dengan menyatakan yang dia tetap popular, gembira dan mempunyai seorang ayah yang terkenal walaupun gemuk.

Sumber: Instagram @kupu_kupu

Advertisement

 

Continue Reading
Advertisement