Connect with us

#celeb

“Siap ada nanah di mata…” – Baru hajat buat ‘come back’, sakit Karl Shafek menyerang kembali

Lama tidak muncul di kaca televisyen, pengacara dan pelakon, Karl Shafek, berkata ketiadaannya adalah disebabkan oleh masalah kesihatan yang dialaminya.

Jelas Karl atau nama sebenarnya Khairul Shafek Ibrahim, 40, dia awalnya mengalami kemurungan gara-gara perniagaannya ditipu serta disantau.

Namun, baru seminggu berhasrat mahu membuat kemunculan semula dalam bidang seni, menerusi perkongsian terbaru di Instagramnya memaklumkan sakitnya kembali semula.

Siap ada nanah dalam mata

Menerusi beberapa gambar yang dimuat naik pelakon, memaparkan keadaan mata kirinya yang kelihatan bengkak dan kemerah-merahan.

“Sekali tak ada amaran apa-apa dia mai singgah mata kiri pula. Sembilan bulan lepas mata kanan. Pagi tadi bangun tidur siap ada nanah dalam mata…”

View this post on Instagram

Sebab tu aku malas dan rimas sikit dengan ayat “Karl Shafek buat comeback”. Baru seminggu konon nak come back “dia ni” yang return kat aku. Dekat nak setahun dok jaga diri, jaga makan, jaga ubat, jaga kaunseling, berubat sana sini. Ingatkan aku dah boleh rasa lega empat lima bulan ni. Skali takde warning apa-apa dia mai singgah mata kiri plak. 9 bulan lepas mata kanan. Pagi tadi bangun tido siap ada nanah dalam mata. Vision pun sebelah mata nampak putih je pas tu nampak macam ada semut merayap rayap. Padahal semalam takde apa pun. Esok lusa ni confirm dia akan kacau body system aku jadi haywire balik. Scientifiqnua, autoimmune disease yang tak recognize my own body system and keep on attacking sel-sel dalam badan seolah dia nak protect. Padahal dia attack badan sendiri. Penat tau tak. So tak payah la cari-cari aku lagi. Aku nak masuk gua balik. Tahun depan baru aku keluar semula. Sebab yang mengadapnya nanti aku sorang juga. Redha redha juga. Tapi semak tetap ada. Nak come back sangat kan. Hah hadap.

A post shared by • 𝗞𝗔𝗥𝗟 𝗦𝗛𝗔𝗙𝗘𝗞 𝗜𝗕𝗥𝗔𝗛𝗜𝗠 • (@karlshafek) on

Karl memberitahu dia juga menghidap penyakit autoimun yang merupakan keadaan sistem imunisasi badan tidak normal di mana antobodi menyerang tisu-tisu badan.

Letih lawan penyakit

Meluahkan berasa letih terpaksa melawan penyakit yang kerap kali menyerang, Karl mengambil keputusan untuk berehat sehingga tahun hadapan.

Moga diberi kesembuhan

Dalam pada itu, ramai dalam kalangan rakan-rakan artis dan pengikut di Instagram tidak putus memberikan doa dan kata-kata semangat agar dia terus cekal menghadapi dugaan Allah ini.

Banyakkan bersabar

Banyak2 berdoa ya

Stay strong Karl!

Sumber : Karl Shafek

Continue Reading
Advertisement

Trending