Connect with us

#celeb

“Usah kecewa…nanti Cheng Long sekadar lubuk untuk lu.” -Pesan LCW buat Lee Zhii Jia

Siapa yang menonton perlawanan badminton antara Lee Zhii Jia dan Cheng Long dari China di Sukan Olimpik Tokyo 2020 semalam pastinya terasa seperti jantung hendak gugur kerana begitu berdebar.

Mendahului di set pertama, Lee Zhii Jia akhirnya akur dengan Cheng Long di set penentuan apabila pemenang pingat emas Olimpik Rio 2016 memenangi perlawanan tersebut.

Semua bangga dengan anda

Walaupun tewas, atlet berusia 23 tahun itu tetap diangkat sebagai wira dan menerima pelbagai kata-kata semangat untuk terus maju dan mengorak langkah ke Olimpik Paris nanti.

Antara yang memberi ucapan syabars kepada pemain muda itu adalah bekas pemenang pingat Perak di Olimpik Rio iaitu Datuk Wira Lee Chong Wei.

Advertisement

“Bekalkan pengalaman nanti, Cheng Long sekadar lubuk…”

Dalam perkongsiannya di media sosial, Lee Chong Wei  menitip pesan agar Zhii Jia tidak kecewa dan memaklumkan yang seluruh Malaysia mendokong usahanya.

Advertisement

Selain itu, bekas pemain nombor 1 dunia tersebut turut memberi kata-kata semangat supaya Zhii Jia terus mengutip pengalaman agar suatu hari nanti Cheng Long akan menjadi ‘lubuk’ untuk dia memenangi perlawanan kelak.

“Dibekalkan lebih pengalaman nanti, ChenLong pastinya sekadar lubuk untuk lu. Bai, ChenLong bukan calang-calang defending champion. Muka jer innocent tapi mamat tu memang ligat otak dalam penafsiran taktik pihak lawan,” tulisnya.

“Olimpik pertama siapa tak cemas?”

Chong Wei juga menulis yang pemain muda itu sememangnya berpeluang untuk memenangi perlawanan namun akui terlihat perasaan cemas dalam diri Zhii Jia memandangkan ini merupakan Olimpik pertamanya.

“Semalam game I rasa dari segi power, speed and teknik, ZiiJia memang mengatasi ChenLong. Mungkin yang kurang, adalah cemas pada saat-saat penting. Olympik pertama kot, siapalah tak cemas? Game ChongWei time first Olympic pun tak kemas.” akuinya.

Yang penting terus berusaha

Walau bagaimanapun, beliau tetap berbangga dengan Zhii Jia kerana bermain dengan baik dan mendoakan kejayaannya yang akan datang. Chong Wei turut berseloroh dengan meminta pemain itu mencari tempat di Melaka untuk berlatih kerana ada atlet Filipina yang memperoleh pingat emas di Olimpik Tokyo pernah menjalani latihan disana.

“Yang penting, dongakkan dagu teruskan usaha. Next Olympic 3 tahun saja. Kejayaan anda bukanlah hilang, tetapi hanya di’tangguh’kan.”
“I’m proud of you. Malaysians are proud of you.”
“Sidenote: Maybe lepas ni cari tempat training kat Melaka. Dengar kata training kat situ bole dapat emas Olimpik,” tambahnya bergurau.

Sumber: Instagram Datuk Wira Lee Chong Wei

Advertisement

Continue Reading
Advertisement