Connect with us

#celeb

Usahawan bantu sahabat sakit terima berita isteri keguguran lepas 2 bulan hamil

Baru-baru ini, tular di media sosial perihal seorang usahawan muda Hafiz Mahamad yang tampil membantu sahabat baiknya yang jatuh sakit.

Tular beberapa hari lepas

Kisah tersebut menjadi inspirasi kerana usahawan berusia 27 tahun itu sanggup membatalkan semua mesyuarat di ibu kota sebelum bergegas menaiki pesawat terbang ke Kelantan.

View this post on Instagram

Harini saya cancel semua kerja & meeting then fly ke Kelantan untuk angkat sahabat saya dari rumah ke hospital Dia stroke disebabkan kerja kuat. 10 tahun dh kerja tempat tu, saya tahu mmg dia kerja setiap hari dari jam 8:30am sampai 11pm semata mata buat OT untuk dapat 2K sebulan Bila kesihatan dia terjejas, saya tktau dia stroke. Dia kata dia demam & kaki sakit. Saya call & suruh dia berhenti, kerja dengan saya je Last week, saya belikan dia ticket ke KL. Bila sampai je Airport, Ya Allah terkejut. Badan kurus kering, kaki kiri lemah. Terinjit injit Lepas 5 hari jaga dekat KL, saya minta dia balik Kelantan untuk follow up hospital. Bila balik Kelantan, dia rest berapa hari then tak boleh bangun langsung Saya call semalam, dia kata dh taktahan. Then saya decide pagi ni untuk terus fly Kelantan Bila sampai rumah tadi, Ya Allah. Nak nangis tapi tahan, pakaikan dia spender baju & angkat dia ke hospital Kami selalu mandi sungai kecik kecik dulu, ingat lagi. Bawah jambatan, kita 4 sahabat janji. Time tu saya cakap “Siapa antara kita yg senang, kita tlg antara kita yg susah” & Alhamdulilah Allah bg saya rezeki, kemampuan untuk bantu sahabat ni “Loh, aku pastikan kau sihat balik. Kau kerja dengan aku & kita berjuang sama sama” terus sihat loh!

A post shared by Hafiz Mahamad (@hafizmahamad) on

Dapat khabar sedih

Disebalik pujian yang diterima oleh Hafiz, dia dikejutkan dengan berita isteri tersayang Syafiqah Aina yang mengalami keguguran setelah hamil dua bulan.

Isterinya yang berusia 26 tahun itu memaklumkan khabar duka tersebut menerusi panggilan telefon.

View this post on Instagram

Happy dapat rezeki anak, tapi.. “Abang, anak kita dalam kandungan dah tak ada” Aina surprise saya last week, katanya dah 2 bulan pregnant. Happy sangat rasa, tambah pula Dr kata scan ada 2 kantung Andai kata betul kembar, lelaki saya namakan Haikal Aris & perempuan tak fikir lagi. Sujud syukur & excited sangat sebab puteri sulung saya bakal dapat adik. Tapi.. Semalam, waktu saya tengah bantu sahabat. Selepas angkat sahabat yg sakit semalam masuk dalam kereta & terus terima call dari Aina sebab dia pergi checkup “ABANG, ANAK KITA DALAM KANDUNGAN DAH TAK ADA” Saya tak tau nak react apa, saya tengah bantu sahabat saya dalam masa yg sama terima call macamtu, korang boleh rasa tak perasaan saya ? Saya belajar something, nak tau apa ? Disaat saya terima call tu, aina kata anak saya dah takde & mata Saya tgk sahabat saya tengah tak berdaya depan mata Rasa syukur saya terus tinggi, saya taknak kecewa & tolak takdir Allah! Ada tu Allah nak tunjuk & saya belajar untuk redha Tipu tak sedih, lagi lagi Aina. Tapi kami yakin, ada benda Allah nak bg lagi, kami yakin sangat. Sebab berita tu saya terima dalam waktu saya tengah bantu orang Andai kamu lelaki. Daddy namakan kamu Haikal Aris Haikal Aris, kamu pergi dulu dari daddy & mummy. Kamu tunggu kami di syurga, pimpin kami nanti sayang. Ada sebab Allah ambil kamu di usia kamu 2 bulan dalam kandungan Sebak daddy menulis ni. Sayang, pimpin daddy mummy & kakak kamu nanti di syurga. Selagi masih hidup, daddy bekalkan rezeki keluarga kita dgn rezeki halal sayang Ini semua 1 cerita untuk Allah mengajar saya sekeluarga menjadi kuat lagi & sentiasa ikhlas dalam usaha. “Kejayaan Demi Kebahagiaan” selalu di hati kami Allah.. Siapa pun yg mengharapkan zuriat, kau kurniakanlah mereka semua & kurniakan kesihatan buat mereka yg sedang mengandung itu Mummy, thank you jagakan anak kita dalam kandungan 2 bulan & terima kasih surprise daddy last week. Abang happy sayang sebab anak itu anak yg tunggu kita di syurga. Terima kasih @syafiqahaina

A post shared by Hafiz Mahamad (@hafizmahamad) on

Hafiz mengakui amat terkejut dan tidak dapat menggambarkan perasaan ketika itu kerana sedang membantu sahabatnya yang turut mengalami kesakitan.

Namun, dia reda dengan apa yang berlaku dan menganggap mereka tiada rezeki walaupun isterinya baru sahaja melakukan kejutan dengan memberitahu tentang kehamilannya pada minggu lalu.

Sehubungan dengan itu, rata-rata warganet telah memberikan ucapan takziah kepada pasangan tersebut atas kehilangan zuriat mereka.

Mereka juga sempat mendoakan agar Hafiz dan isterinya tabah menerima khabar duka itu selain berharap agar mereka terus diberi kemudahan dalam segala hal yang dilakukan.

Sabar ya! Ada hikmah

Moga sentiasa kuat & dimurahkan rezeki

Salam takziah! Jaga diri

Sumber: Hafiz Mahamad

Continue Reading
Advertisement

Trending