Connect with us

#viral

10 tahun kerja, warga asing tersenyum terima kejutan sebelum ‘pulang kampung’

Advertisements

Tidak perlu memikirkan status diri, bangsa ataupun agama untuk berbuat baik. Hal ini kerana setiap agama sendiri mengajar kita untuk sentiasa melakukan perkara yang menyenangkan hati orang lain.

Hal ini samalah seperti yang dikongsikan oleh seorang pengguna TikTok dikenali sebagai @fizazakuan apabila memuat naik video memberi kejutan buat seorang pekerja warga asing di syarikat tempatnya bekerja.

Buat kejutan untuk pekerja warga asing

Menurutnya, warga asing yang dikenali sebagai Ahamed itu sudah lebih 10 tahun bekerja disitu. Namun, pada hari tersebut merupakan hari terakhirnya bekerja kerana akan pulang ke negara asalnya.

Advertisements

Oleh itu, @fizazakuan dan rakan sepejabatnya telah membuat surprise kepada Ahamed dengan menghadiahkannya sepasang kasut berjenama mahal memandangkan mereka sering melihat lelaki warga asing itu hanya memakai selipar sahaja sepanjang bekerja di situ.

@fikazakuan

menyesal record landscape.. Throwback last day Ahamed di Malaysia 😭👋 #foreignworker #surprise #hrlife #thankyou #emotional

♬ Into Your Arms (feat. Ava Max) – Witt Lowry

Ahamed gembira sangat

Dalam kapsyen yang ditinggalkan di video tersebut, gadis berkenaan telah berkongsi momen semasa ‘merancang’ membuat kejutan buat warga asing berkenaan.

“Sengaja suruh dia tolong asingkan kertas dalam kotak. Time tu Ahamed dah perasan kotak tu, tapi dia fikir bukan dia punya, dia letak tepi & sambung kerja.” 
“Tak pernah tengok dia beli barang untuk diri sendiri, duit semua hantar kampung.”
“First time tengok Ahamed happy macam tu. Time ni kami dah berayaq mata. Dia suka sangat kasut tu siap cakap “happy kakak, kasut banyak soft”.” tulisnya.

seronok tengok layanan baik

Sehubungan dengan perkongsian tersebut, ramai yang telah meninggalkan komen pujian kepada @fikazakuan kerana tetap ‘menyantuni’ pekerja warga asing dan melayani dengan baik.

Advertisements

Ada juga yang sempat menceritakan pengalaman masing-masing bekerja bersama warga asing dan turut melayan mereka dengan baik sama seperti pekerja tempatan.

Kebanyakkan mereka hantar semua duit ke kampung

Kadang mereka ikat perut time makan

Banyak yang ada cerita dengan pekerja warga asing

Sumber:@fizazakuan

 

Trending