Connect with us

#viral

Parcel bersepah depan rumah orang, lelaki rembat barang dari celah pagar

Sudah menjadi kebiasaan apabila tiada orang di rumah, bungkusan atau ‘parcel’ barang yang dihantar pihak kurier akan ditinggalkan di luar kediaman pelanggan.

Tapi jika ‘dicampak’ ke dalam pagar rumah juga belum tentu selamat! Situasi seperti itu dapat dilihat menerusi video rakaman kamera litar tertutup (CCTV) dikongsi oleh seorang pengguna laman Facebook, NurSha Amzah.

Tidak dapat dipastikan sekiranya dia adalah mangsa atau mungkin pelanggannya, namun NurSha bertanya kepada orang ramai mengenai tuntutan selepas bungkusan didakwa dicuri pihak tidak bertanggungjawab.

“Kalau macam ni, pelanggan dapat claim tak? Status dah dihantar, tapi barangnya takde, rupanya kena curi,” tulisnya dengan berkongsi video di group Kongsi cara jualan di Shopee (Malaysia).

Berdasarkan rakaman berdurasi lebih kurang seminit itu, sebuah motosikal dipercayai berhenti di depan rumah mangsa sebelum si pembonceng bertindak mendekati pagar kediaman berkenaan.

Menerusi celah pagar, lelaki terbabit didakwa secara perlahan-lahan menggunakan sebatang besi panjang bagi ‘merembat’ dua barang daripada beberapa bungkusan yang ditinggalkan pihak kurier.

Selepas itu, dia dilihat segera beredar bersama penunggang motosikal dari lokasi kejadian sekali gus mengundang pelbagai reaksi warganet.

Rata-rata mengecam perbuatan dua lelaki terbabit yang dianggap memalukan kerana mereka kelihatan sihat tubuh badan namun memilih jalan melakukan jenayah.

Salah yang tercipta dalam rumah sendiri

Cari la kerja yang halal

Buat laporan polis!

Susah payah beli barang, dorang senang je amik…

Bagaimanapun, tiada maklumat lanjut diperoleh berhubung kejadian. Memang memalukan! Tak tahu apa isi dalam bungkusan tu, tetap nak ambil hak orang.

Sumber: Facebook group Kongsi cara jualan di Shopee (Malaysia)

Continue Reading
Advertisement