Connect with us

#tiktok

Ramai kagum lihat usaha guru cipta inovasi baru bantu anak murid buta berlari

Published

on

Setiap guru pasti mahukan yang terbaik buat semua pelajarnya. Lebih-lebih lagi guru pendidikan khas yang memegang tanggungjawab cukup besar untuk memberi ilmu dan pengalaman sewajarnya untuk anak-anak istimewa.

Menerusi satu perkongsian yang tular di Twitter, seorang pengguna dikenali sebagai @danialsyazimi telah memuat naik kembali satu video memperlihatkan usaha seorang guru yang melakukan inovasi untuk membolehkan muridnya yang mengalami kecacatan penglihatan untuk sama-sama merasai berlari.

Cipta inovasi hebat untuk anak murid istimewa

Menerusi TikTok guru tersebut yang  menggunakan nama akaun @cguazam, dia memberitahu inovasi berkenaan adalah untuk pelajarnya yang mengalami full blind (B1).

Jika kebiasaannya untuk membantu mereka memerlukan kita memegang tangan atau pun tali, kini dia mencipta satu alat seperti troli pasaraya membolehkan kita mengendali pelajar tersebut ketika berlari.

@cguazam

Ramai tanya ttg versi awal.Sebijik mcm trolley pasaraya 😂.Tapi Alisya waktu ni gembira sgt sebab 1st time lari xperlu pegang bahu cikgu @ guna tali.

♬ original sound – K H A I – K H A I

Sama2 berlari sambil tolak troli sejauh 5km

Dalam satu perkongsian yang lain pula, dapat dilihat video Cikgu Azam berlari sambil menolak troli tersebut bersama pelajarnya ketika acara larian terbuka dilakukan pada tahun lalu sebelum berlakunya pandemik.

@cguazam

This is my inovation project.Special to assist my blind student for their running.. 😁😁😁 Berjaya habiskan 5km last year.Bangga cikgu

♬ original sound – HRC IWAN🇮🇩 – IWAN🇮🇩

Proses menyiapkan troli

Dia juga turut memuat naik perjalanan sepanjang proses menyiapkan troli berkenaan yang pastinya membuatkan ramai terharu dengan usaha gigihnya serta guru-guru pengiring yang lain.

@cguazam

Balas kepada @damiabakery Rasa sangat bersalah pa bila ramai yg menangis.xberniat nk buat mcm tu.maaf..cikgu kongsikan video yg ceria sikit

♬ bunyi asal – Cikgu Azam – Cikgu Azam

Sebak lihat guru2 jadi pembimbing yang ikhlas

Sehubungan dengan perkongsian tersebut, rata-rata warganet telah meninggalkan komen dengan mengucapkan ribuan terima kasih kepada kegigihan guru terbabit yang memikirkan tentang kebahagian anak muridnya.

Mereka juga memuji tindakan murni Cikgu Azam dan guru-guru yang lain apabila sangat berdedikasi dalam menjalankan tugas sebagai seorang pendidik.

Layak diberi anugerah guru inspirasi

Contoh cikgu hebat

Seronok tengok anak murid gembira

Hebat guru2 bagi peluang anak2 istimewa berlari

Sebab tu guru insan kedua yang harus dihormati

Semoga adik membesar penuh keberkataan

Mulianya hati cikgu

Sumber: Twitter @danialsyazimi, TikTok @cguazam

 

Continue Reading
Advertisement