Connect with us

#celeb

Ryzal ‘Duriankimchi’ samakan pakaian Iban macam kain buruk, artis2 luah rasa kesal

Pasangan personaliti media sosial yang terkenal, Duriankimci sekali lagi mencetuskan kontroversi apabila salah satu video yang dikongsikan di IG story seakan menghina pakaian tradisional masyarakat Sarawak telah dimuat naik semula oleh warganet di Twitter.

Menerusi Astro Gempak, Ryzal Ibrahim dipercayai telah menyamakan pakaian tradisional yang dipakai isterinya, Maryam seperti alas TV dan kain buruk.

Hal ini pastinya membuat sesetengah pihak terasa hati memandangkan kenyataan tersebut bersifat biadap. Oleh itu, beberapa selebriti telah tampil menyuarakan kekesalan terhadap tindakan Ryzal itu.

 

Hati2 bila nak bergurau pun

Antaranya ialah Faye Kusairi yang berasa kurang senang apabila influencer berkenaan mengatakan pakaian masyarakat Iban itu seperti kain buruk.

“Tau tak β€œkain buruk” yang awak cakap tu originally handmade and it takes a specific someone to dream about the design first. Lepas tu dia akan ke hutan mencari bahan untuk warnakan corak benang tu untuk ditenun and only yg dapat mimpi tu je mampu tenun based on her memory,” tulisnya.

Faye turut mengatakan bahawa tidak pernah lagi dia mendengar kaum-kaum di Sarawak mempersendakan pakaian tradisional kaum lain kerana masing-masing saling menghormati.

Oleh itu, di akhir penulisannya, pelakon tersebut memberi nasihat supaya pasangan influencer itu lebih berhati-hati dalam bergurau.

“Hati2 bila bergurau dan jadilah lebih berhati hati bila dah popular,” pesannya.

Hormat sikit budaya orang

Selain itu, pelakon kelahiran Pulau Pinang, Sharnaaz Ahmad turut sama menyuarakan rasa tidak senang melihat gurauan suami isteri terbabit dengan menulis di IG story miliknya.

Dia meminta agar Ryzal dan Maryam supaya lebih menghormati budaya orang lain.

“Hapuskan yang acah2 artis”

Ryzal minta maaf akui kesilapan

Sehubungan dengan keterlanjuran Ryzal dalam mengeluarkan gurauan, dia telah tampil membuat permohonan maaf kepada semua masyarakat Sarawak terutamanya kaum Iban dan mengakui kesilapannya.

Dia juga sedar tidak menjaga sensitiviti masyarakat di Bumi Kenyalang itu dan kata-katanya langsung tidak bermaksud apa-apa kerana niat asal hanya mahu bergurau dengan isteri.

Maryam pun minta maaf juga

Isterinya, Maryam juga turut sama berbuat demikian dengan memohon maaf di Instagramnya iaitu maryamyunrr dengan mengakui kesalahan yang telah mereka berdua lakukan.

Terdahulu, Ryzal telah telah terpalit dengan kontroversi apabila mengeluarkan kenyataan berkenaan kerjaya peguam susulan mengulas isu kes mahkamah Neelofa yang tular sehingga mendapat kecaman daripada banyak pihak.
Justeru itu, dia telah tampil menjelaskan keadaan sebenar kerana ramai yang telah salah faham dengan penulisannya yang seakan mempertikaikan tindakan peguam tempoh hari.

Trending