Connect with us

#celeb

Masih ramai yang kecam, DSV dedah dah banyak kali kongsi rezeki waktu PKP

Nama usahawan terkenal Datuk Seri Vida (DSV) menjadi bualan hangat netizen apabila dia berkongsi sebuah video mempamerkan dirinya menyeru orang ramai agar tidak terlalu berharap dengan bantuan bendera putih sahaja.

Bagi menjernihkan suasana, usahawan kosmetik tersebut memberitahu bahawa dia sudah beberapa kali menghantar bantuan kepada golongan terjejas di sekitar Ipoh, Perak.

“Lupa dah trip bantuan ke berapa”

“Alhamdulillah trip harini untuk yang betul betul memerlukan di sekitar kawasan Ipoh, Perak. Saya pun dah lupa ini trip ke berapa dah sebelum ini saya hanya hantar team saya sahaja. 
“Kepada sesiapa yang mengutuk/menghina saya, yang kononnya berlumba-lumba nak jadi hero? Hanya pandai menghentam tu harap anda pun sama-sama membantu okay,” ujarnya sambil berseloroh.

Biarpun dihina dan dikecam akibat lantang menyuarakan pendapat berkenaan kempen #BenderaPutih, usahawan berusia 50 tahun itu sempat berseloroh berharap lebih ramai yang murah hati menghulurkan bantuan pada saat ini.

Lawat & bantu golongan memerlukan

Dalam pada itu, DSV turut memuat naik video ketika berkunjung tempat tinggal salah seorang yang memerlukan bantuan yang hanya tinggal di sebuah pondok kecil di kawasan kandang kambing dan reban ayam.

“Tengok Abang Man, kerja gaji RM10 sehari. Kadang dapat RM14..hingga RM20.. Kerja Kampung.. Kerja berat.. Tak bergerak tak makan katanya. Ambil upah jaga ayam, ikan, kambing. ini yang saya kata USAHA!” jelasnya lagi.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen memberi reaksi positif terhadap perkongsian DSV terbabit. Dalam pada itu, mereka turut memberi kata-kata semangat kepadanya.

Orang tak faham ayat DSV, fikir negatif

Jangan kisah apa orang cakap

Terdahulu, jutawan itu dikecam kerana berkongsi kenyataan mempersoalkan golongan susah sampai bila maju dibantu jika diri sendiri tidak berusaha dan hanya mengharapkan bantuan.

Advertisement

Sumber: Instagram DSV

"Manusia itu asalnya dari tanah, makan hasil tanah, berdiri di atas tanah, akan kembali ke tanah. Kenapa masih bersifat langit?" - Hamka

Continue Reading
Advertisement